Hvor skal du på ferie i år?
Handicappede med behov for socialpædagogisk ledsagelse på udflugter og ferie er meget forskelligt stillet rundt om i kommunerne
Af journalist Martin Hammer
Kommunerne må ikke lade handicappede selv betale for at få en socialpædagog med på ferie. Det slog Statsforvaltningen fast i efteråret 2014. Det betyder, at nogle handicappede ikke længere kommer på ferie. Enkelte kommuner har valgt at dække de udgifter, der før blev betalt af de handicappedes selv. Andre har ikke. Reglerne er meget forskellige i fire kommuner på Midtsjælland.
Holbæk
I Holbæk er der ikke bevilget ekstra penge til ledsagelse.
“Udgifter til ferie, udflugter og lignende afholdes indenfor de allerede vedtagne økonomiske rammer,” udtaler leder af Bevilling og hjælpemidler i Holbæk Kommune, Karsten Nørgaard Friis, men understreger, at alle borgeres ansøgninger behandles og vurderes individuelt.
Slagelse
I Slagelse skal ledsagelse ved ferie betales af bostedernes nuværende budgetter.
“Så det er en prioritering bostederne må tage,” fortæller leder af socialfaglig afdeling, Jonna Andersen. “Borgerne skal ikke selv betale. Beslutningen om ferie skal derfor ske i dialog med beboerne ud fra støttebehov, hvis der kan findes råderum i bostederne økonomi,” siger hun og tilføjer, at ferieture ikke er et retskrav.
Kalundborg
“I Kalundborg Kommune er der sat et beløb af per person. På den måde bliver det ikke så administrativt bøvlet. Det er ikke et forkromet beløb, men det er mit indtryk, at bostederne laver fælles ferieture, og så rækker pengene til mere,” fortæller social-, sundheds- og arbejdsmarkedsdirektør Henrik Hauschildt Juhl.
Kalundborg besluttede i februar at bevilge 300.000 kroner, så beboerne på bostederne kan få 3.500 kroner hver til ledsagelse. Bostedet kan enten arrangere ferierejsen og stå for ledsagelsen eller beboeren kan bruge pengene på en ekstern leverandør.
Roskilde
I Roskilde Kommune har man vedtaget et serviceniveau for alle beboere i botilbud. Det enkelte botilbud skal efter beboerens ønske tilbyde deltagelse i fællesaktiviteter med ophold og støtte i op til syv dage om året med kommunal betaling af udgifterne. De syv dage dækker både ferier og udflugter. Beboerne skal desuden rådgives om, at det er muligt på eget initiativ, at arrangere rejser og selv afholde udgifter til en ekstern ledsager som enten kan være en frivillig eller pårørende.
Dagligdagen er vigtig Formand for LEV (landsforeningen for udviklingshæmmede og deres pårørende), Sytter Kristensen, glæder sig over, at nogle kommuner nu er begyndt at bevilge penge til ledsagelse, også selvom beløbene ikke er store.
“Men det er ikke i orden, at pengene til ledsagelse skal findes inden for bostedernes egen økonomi. For så bliver det rent tilfældigt, hvem som kommer på ferie, og ikke en vurdering af, hvem der har behov for det, ” siger hun.
Sytter Kristensen mener netop det er vigtigt, at tage udgangspunkt i de individuelle behov.
“Der hersker kaos, fordi der aldrig har været nogle vurderinger af behov – hverken nu eller før. Dagligdagen er også vigtig, og for nogle betyder turen til svømmehallen mest, men pengene bliver hurtigt brugt op,” siger hun.