En chance og en satsning
Henning Nielsen har fundet sin rette hylde som pedel. Han er rotationsvikar og håber på fastansættelse.
Bibliotekaren kommer ind til Henning Nielsen med en lampe, der er faldet ned. “Der er også en anden på vej ned,” siger hun, inden hun går igen. “I starten spurgte de efter den gamle pedel, men nu går det rigtigt godt,” fortæller Henning Nielsen på vej ud efter en ny lampeskærm. Han er vikar på Bryrup Skole i Silkeborg som led i kommunens jobrotationsprojekt.
“Jeg har det skidegodt og gør det så godt, jeg kan. Jeg håber på en ansættelse.” I 30 år – siden Henning Nielsen var 18, har han arbejdet indenfor lagerbranchen. Først som gulvmand, men siden med mere ansvar. Han gik fra job til job og kunne hver gang få en højere løn. Indtil han i 2010 gik ned med stress og hjerteflimmer. Siden har han været arbejdsløs. Han har været aktiveret i flere småjob, men intet med en udsigt til en fastansættelse. Indtil han sidste år var i jobpraktik på Nordre Skole. Det var her, han hørte om rotationsvikariatet. Han sprang til og fik i foråret et grundforløb i bygningsservice, inden han startede. Som vikar står han i første række, når der skal ansættes nye. Fire pedelstillinger har foreløbig været slået op, og Henning Nielsen har søgt dem alle – dog stadig uden held.
“Ulempen er, at man ikke er sikret job,” siger Henning Nielsen.
“Så det er en satsning. Også selvom jeg ikke bruger af dagpengeperioden. Havde det været på løntilskud hele vejen, igennem havde jeg ikke gjort det. Men jobbene hænger jo ikke på træerne, så det er også en god chance.”
Han synes, at det er fint med den slags ordninger, men synes også, at han med vikararbejdet burde optjene dagpengeret.
“Jobbene hænger ikke pa træerne,
så det her er en god chance,”
mener Henning Nielsen, der er vikar
på Byrup skole, mens den faste
pedel er pa skolebænken
Rotation i Silkeborg
– periode: 30. februar 2012 til 11. oktober2013.
– omfang: Merituddannelse som ejendomsservicetekniker til 20 pedeller. 24 ledige ha gennemgået et seks ugers grundkursus på dagpenge, efterfulgt af ansættelse med løntilskud i 21 uger, hvor de forbruger af dagpengeperioden, men til fuld overenskomstmæssig løn.
– løn: De færdiguddannede ejendomsserviceteknikere stiger med mindst et løntrin.
– dagpengeret: De første 27 uger med uddannelse og vikararbejde forbruger de ledige af dagpengeperioden. Under det følgende ars rotation hverken forbruger eller optjener de ledige dagpengeret. De sidste otte uger er de ordinært ansat og optjener dagpengeret.
– nye job: Nye pedelstillinger skal besattes med rotations-vikarer, og fire har nu faet arbejde.
Mere rotation
Andre kommuner har også haft gang i rotationsordningerpa teknik-service-omradet.
– i Sønderborg er 22 pedeller blevet merit – uddannet til ejendoms – serviceteknikere, mens 40 ledige har vikarieret med seks ugers uddannelse som ballast.
– i Randers er 20 pedeller uddannet til ejendomsserviceteknikere, mens 20 ledige har vikarieret efter et kursus pa fire uger.
– i Herning er 22 pedeller i gang med 40 dages efteruddannelse inden for ejendomsservice, konflikthåndteing, it og kommunikation. 22 ledige vikarierer imens.