10 råd til dig, der skal i gang med et onlinestudie
Mange online studerende tager deres videreuddannelse ved siden af deres arbejde.
At studere online giver høj fleksibilitet, hvilket gør at uddannelsen kan passes ind i en travl hverdag. Samtidig stiller et online studie også en række krav, herunder planlægning og god selvdisciplin.
I det følgende får du en række gode råd, så du får mest ud af dit online studie.
1. Afsæt tid
I beskrivelsen af dit fag eller din uddannelse vil det ofte være angivet, hvor mange timer, du skal forvente at bruge på dit studie. En god tommelfingerregel er, at et online studie kræver nogenlunde den samme arbejdsbelastning som et ordinært tilstedeværelsesstudie.
Forskellen er, at du på et online studie selv bestemmer hvornår du vil studere. Organiser derfor din tid, så der bliver plads til studiet i hverdagen.
2. Læg en plan
Når du ved hvor lang tid du bør afsætte, kan du lave en plan for hele dit studieforløb. Du vil typisk have en god fornemmelse af tidsestimatet, når du har været i gang med dit studie et par uger.
Online læring kræver både selvdisciplin og planlægning. Tag derfor et kig på din kalender. Nogle har det godt med at afsætte faste tidspunkter på ugen, mens andre kan passe studietiden ind i de pauser og frirum der naturligt opstår i løbet af en uge.
3. Hold dig til planen
Hold fast i din plan. Det hjælper på disciplinen, hvis du oparbejder en fast arbejdsrutine. Selvom du muligvis må revidere din plan, er det vigtigt at være bevidst om, at din uddannelse er vigtig og at tiden du afsætter er det hele værd. Hvis du først venter til du får tid og overskud, risikerer du at udskyde for længe, og derved aldrig finde tiden til fordybningen.
4. Få tjek på teknikken
Undersøg hvilke krav dit online studie stiller til teknikken. Det vil typisk dreje sig om adgang til en rimelig internetforbindelse, et headset og eventuelle programmer. Hos SmartLearning kræves blot adgang til internet, samt Office-programmerne (eller tilsvarende).
Adgangen til dit læringsrum og andre aktiviteter kan skal via både computer, mobiltelefon og tablet. Nogle aktiviteter vil du sagtens kunne udføre via din mobiltelefon, mens du sidder i bussen eller toget, for eksempel se en video eller svare på en quiz. Andre aktiviteter klares bedre hjemme foran din computer, herunder aflevering af en opgave eller længere besvarelser i debatindlæg.
5. Bliv fortrolig med læringsmiljøet
Gå på opdagelse og bliv fortrolig med dit læringsrum.
Den tid du i starten bruger på at sætte dig ind i, hvordan rummet er organiseret, er godt givet ud. På den måde undgår du, at gå glip af vigtige informationer eller overse muligheden for en interessant diskussion med dine medstuderende og din underviser.
6. Dyrk din personlige effektivitet
I forbindelse med planlægningen af dit fag, er det oplagt at tænke i effektivisering. Den fleksibilitet et online studie giver, kan her være en ulempe, hvis du ikke får afsat tid til studiet.
Effektiviser eventuelt din studieplan ved at konkretisere, hvad du vil nå hvornår, og hvornår de forskellige opgaver skal løses.
Det er individuelt, hvornår vi er mest effektive, så det er en god idé at afklare, hvornår du arbejder bedst. Er det tidligt om morgenen inden familien er stået op? Er det sent om aftenen? Eller måske i weekenden, når der er tid til at fordybe sig over længere perioder ad gangen?
7. Deltag i aktiviteterne
De fleste online forløb giver dig adgang til et forum, hvor studerende kan diskutere, stille og besvare spørgsmål. Gør dit eget studieforløb lettere ved at benytte dig af denne mulighed. Nyttig feedback og interaktion kan spare dig en masse tid i sidste ende.
Deltagelse i debatterne udgør en stor andel af dit online studie. I de diskussioner du har med dine medstuderende og din underviser, kan du reflektere over dine egne tanker, og finde inspiration fra andres indgangsvinkler, holdninger og forslag. Dine medstuderende kan desuden fungere som vigtige brikker i dit fremtidige netværk.
Tænk over at debattens tone bør være åben og imødekommende. Et online studie eliminerer de visuelle barrierer, der hindrer nogle personer i at udtrykke sig selv, og giver introverte studerende bedre mulighed for at indgå i dialog med andre. Vær derfor med til at sikre et åbent og venligt studiemiljø.
8. Vær åben og del
Vidensdeling styrker indlæringen, så vær åben overfor at dele din viden, erfaringer og lærerige oplevelser som en del af din læreproces. Studerende fremhæver altid interaktionen med de andre deltagere, som et af de mest underholdende og givende aspekter ved at studere.
Søg gerne efter mere materiale og grav dig dybere ned i emnerne – og del endelig al relevant materiale med dine medstuderende. Del også gerne dine erfaringer. Effektiv læring fremmes bedst, ved at koble ny viden til allerede eksisterende viden og erfaringer, og vi har bedst ved at huske gennem gode eksempler.
9. Spørg om hjælp
Det er altid en god ide at stille spørgsmål eller søge hjælp, når der er brug for det. Så tøv ikke med at spørge din underviser eller medstuderende, hvis du er i tvivl om noget. Hvis du vænner dig til at blande dig og deltage aktivt i debatterne, vil det falde dig mere naturligt at spørge ind til noget, du ikke har forstået eller undrer dig over.
10. Hold motivationen
Som online studerende kan du risikere at føle dig isoleret. Det er derfor vigtigt at du er motiveret, når du starter på dit studie. Hold målet for øje, og husk dig selv på, hvorfor du tager din uddannelse.
Sørg for at fejre de små sejre og resultater undervejs. Fortæl dine venner og familie om dine studier. Når du deler dine planer med andre, reflekterer du over hvad du vil, og det vil højst sandsynligt give dig mere motivation, så du kommer godt i mål med dit studie.
29.02.2016 / Martin Hammer