Ny arbejdstidsaftale
Den 1. april 2016 træder den nye arbejdstidsaftale i kraft på det kommunale område. Hvad kommer det til at betyde for dig?
Af journalist Martin Hammer
Tre ting er værd at hæfte sig ved med den nye aftale.
“For det første er kronetillægget blevet til et procenttillæg. For det andet er aftalen blevet grundigt gennemskrevet og klar og tydelig, og endelig slås det fast, at arbejdstiden skal tilrettelægges i samarbejde med medarbejderne,” siger formand for Socialpædagogerne Midtsjælland, Jan Vium.
Højere kompensation til de højtlønnede
Helt grundlæggende ændres kompensationen på aftentimer og andre skæve tidspunkter fra at være et fast kronetillæg til en procentdel af timelønnen.
“På den ene side kan man sige, at ulempen er den samme for den lavtlønnede som den højtlønnede, og så burde kompensationen være den samme. Omvendt afspejler procentsatsen jo bare, at der er forskel på lønnen. Men i praksis vil det ikke betyde så meget,” siger Jan Vium.
For en gennemsnitslønnet socialpædagog betyder ændringen en forhøjelse af tillægget på 5 kr. mere i timen fra cirka 24 til 29 kroner i timen, ifølge Socialpædagogen nr. 6, 2016.
Færre muligheder for spekulation
Jan Vium glæder sig over, at de nye arbejdstidsregler er blevet gennemskrevet, så de er meget mere præcise og tydelige.
“Det gør det meget lettere at kontrollere lønsedlen og vi vil få færre arbejdstidssager,” siger han.
Man har fjernet en række løse formuleringer fra den gamle aftale, hvor man kunne fortolke teksten på forskellig måder, og generelt gjort reglerne mere simple og retfærdige.
“Det er ikke længere muligt, at spekulere i, hvornår en aftentjeneste skal starte. Tidligere gav en tjeneste, der begyndte klokken 14 nogle ekstratillæg end hvis den begyndte klokken 13. Det var uretfærdigt og gav nogle tåbelige diskussioner. Det er der gjort op med, så kompensationen nu bliver den samme,” fortæller jan Vium
Samarbejde om arbejdstiden
Aftalens forord slår fast, at arbejdstiden skal drøftes og udformes i samarbejde med medarbejderne. Det hedder blandt andet.
“Tilrettelæggelse af arbejdstid på døgnområdet bør ses i en større sammenhæng, da arbejdstid har væsentlig betydning for kvaliteten i kerneopgaverne, muligheden for at fastholde og rekruttere personale, arbejdsmiljøet og medarbejdernes behov for balance mellem arbejds- og privatliv. Derfor er det væsentligt, at der på arbejdspladserne finder en drøftelse sted mellem medarbejdere og nærmeste leder omkring de overordnede principper for tilrettelæggelse af arbejdstiden og at udmøntningen af de overordnede principper udfoldes i dialog,”
Aftalen lægger op til en lokal forankret arbejdskultur
Jan Vium lægger stor vægt på den formulering.
“Det er godt, at der lægges op til, at man drøfter, hvordan man vil aftale arbejdstiden i MED-udvalg og på personalemøder, så man får en ordentlig kultur og en lokal forståelse af, hvordan tjenestetiderne fordeles retfærdigt,” siger han.
“Som noget helt nyt lægger aftalen også op til, at man drøfter, hvordan man gør, når man bytter tjenestetider,” fortæller Jan Vium, der mener, at det er tiltrængt, at der bliver lagt op til at få en snak på arbejdspladserne om, hvad der er god skik og brug. For eksempel opfordrer aftalens forord også at gøre op med den uskik som nogle arbejdspladskulturer har udviklet, med at ringe hjem til kolleger, når de har fri. Nu skal man planlægge arbejdstiden, så det ikke bliver nødvendigt,” siger han.
Få besøg på arbejdspladsen
Socialpædagogernes Midtsjællands bestyrelse er i gang med at udarbejde en pjece som snart udkommer og tillidsrepræsentanterne vil den 19. april blive inviteret til en gennemgang af de nye regler. Senere vil ledersektionen også få tilbudt at få reglerne gennemgået.
“Vi kommer altid gerne ud til en arbejdsplads eller en kommune og afholder undervisning, så vi kan få talt reglerne ind i deres hverdag,” siger Jan Vium med en opfordring til at kontakte kredskontoret, hvis man vil vide mere.
Den nye arbejdstidsaftale gælder kun på det kommunale område, mens reglerne på det regionale område er uforandret.
Læs reglerne her