Jobbet i fare ved hvert udbud
En ny arbejdsgiver har ingen forpligtelser over for de ansatte, når ambulancedriften er i udbud. Det er ødelæggende for arbejdsmiljøet, siger forsker.
Af Martin Hammer
Usikkerhed i jobbet og omstruktureringer har en negativ indflydelse på medarbejdernes helbred og trivsel. Det konkluderede et interna-tionalt forskningsprojekt i 2011. I Roskilde Brandvæsen oplever ambulanceredderne det lige nu, hvor ambulancedriften igen er i udbud.
Virksomhedsoverdragelsesloven sikrer, at de ansatte beholder deres rettigheder, selvom de har fået en ny arbejdsgiver. Men den beskyttelse bliver ikke brugt, når det er ambulancedriften, der er i udbud. Alle mand bliver fyret. For det er ikke virksomheden, men opgaven, der overdra-ges, har kammeradvokaten vurderet. Og i et notat fra januar 2014 skriver Region Sjælland, at det vil være konkurrencebegrænsende at bruge loven i udbuddet, fordi den største udgift ved ambulancekørsel er lønnen.
“Men det er en politisk beslutning, der forringer arbejdsmiljøet og betyder endnu større usikkerhed for de ansatte,” siger Peter Hasle, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet. Han peger også på, at der er en sammenhæng mellem arbejdsmiljø og kvalitet:
“Selvom man kan opnå en marginal prisfordel, risikerer man at tabe på kvaliteten, når de erfarne medarbejdere søger væk. Og det kan undre, når man tænker på, at netop ambulancekørsel tidligere har haft problemer med kvaliteten.”
Arbejdsglæden er væk
For to år siden mistede Roskilde Brandvæsen ambulancekørslen
i Roskilde og måtte opsige 36 ambulancereddere.
Af Martin Hammer
Ingen kan vide sig sikker, og usikkerheden ved gentane udbud er dræbende. Det er Peter Højer Christensen, Henrik Jensen og Rune Rasmussen enige om. De tre ambulance-reddere kan fortælle, at flere kolleger er gået ned med stress, og mange søger væk.
“Jeg er rigtig glad for mit arbejde, men jeg bryder mig ikke om, at vi skal i udbud. Det er meget ubehageligt,” siger Peter Højer Christensen. Han blev fyret fra Roskilde Brand-væsen og arbejder nu for Falck i Næstved.
“Hvis ikke man har en uddannelse i baghånden, kan man kun sit job som redder. Så jeg skal snart rykke, hvis jeg vil en anden vej,” siger Peter Højer Christensen. Han er 25 år og håber at kunne begynde på uddannelsen til sosu-assistent.
Vil væk efter 28 år
Henrik Jensen blev også fyret, men fyringen blev trukket til- bage, da Roskilde Brandvæsen alligevel kunne bruge ham i Greve.
“Men jeg har helt mistet modet. Det handler kun om bundlinjen, så jeg har ikke længere tillid til systemet,” siger Henrik Jensen. Han har været ambulanceredder i 28 år, men er nu ved at uddanne sig til bodysds-terapeut.
Ad helvede til
Selvom arbejdet som ambu-lanceredder kan være hårdt, kan langt de fleste klare de barske oplevelser i hverdagen, erfarer tidligere fællestillids-mand Rune Rasmussen. Men op til en udbudsrunde får flere depression eller stress.
“Det er i forvejen et psykisk hårdt erhverv, og det er me-ningen, at vi skal have overskud til at hjælpe og være søde mod patienterne,” siger han. “Men det kan være svært, når vi selv har det ad helvede til!”
Han er ikke modstander af udbud, men mener, at de ansatte skal sikres rettigheder som efter virksomhedsoverdragelsesloven.
“Et udbud på kun to år er helt absurd. Det er meget omkostningsfyldt og giver et dårligt arbejdsmiljø.
PETER HASLE, PROFESSOR OG ARBEJDSMARKEDSFORSKER
Forskere advarer Medarbejdere oplever ofte negative effekter af en omstrukturering,påpeger arbejdsmiljøfor-skere fra fire lande. Se faktaarket på arbejdsmiljoforskning.dk
Læs mere kortlink.dk/exff
Udbud i Roskilde
Roskilde Brandvæsen har siden 1930 kørt ambulancer i Roskildeområdet. 15. oktober 2013 vandt Falck udbuddet i Roskilde og Lejre og skal fra 1. februar 2014 og to år frem varetage ambulancekørslen. Lige nu er ambulancedriften igen i udbud og afgørelsen skal falde 15. december.