Der er penge i tjek af arbejdstiden
Der blev talt arbejdstidssager, økonomi og visioner på tillidsrepræsentantmødet onsdag den 18. september.
Af Martin Hammer
“Vi holder på to-timer møder, men ligger mødet på vores fridag, er det frivilligt, om vi vil deltage. Kan det så være pålagt?” spurgte en deltager.
“Ja. Frivilligt eksisterer slet ikke. Hvis det er i orden for ledelsen, at I deltager, er der tale om et pålæg. Så uanset hvordan I bliver spurgt, om I kan tage en vagt, er der tale om et pålæg,” svarede konsulent for Socialpædagogerne i Midtsjælland, Conny Eriksen.
Spørgsmålene om arbejdstid var mange, og vagter og lønsedler blev ivrigt diskuteret blandt de 30 fremmødte tillidsrepræsentanter.
Penge på spil Ofte er der mange penge på spil i arbejdstidssager, som man også har kunnet læse om i kredsens tidligere nyhedsmail.
“En tidligere formand for Socialpædagogerne plejede at spørge, om vi manglede til udbetalingen på en ny bil i starten af et arbejdstidskursus, ” fortalte konsulent for Socialpædagogerne i Midtsjælland, Ole Christensen og sluttede punktet med en opfordring.
“Tjek nu jeres lønsedler og saldo-timeopgørelse. Det kan give rigtigt mange penge.”
Kontakt tillidsrepræsentanten I flere kommuner i Midtsjælland er tillidsrepræsentanterne i gang med at nærlæse medlemmernes lønsedler. Blandt andet i Slagelse.
“Jeg har snakket med de lokale tillidsrepræsentanter om, at tjekke kollegernes lønsedler,” fortæller René Bohl, fællestillidsrepræsentant i Slagelse. Han synes godt, at han kan godt mærke at kommunens økonomi er presset, og der er penge at hente på tjekket. Han opfordrede også til, at man selv skal være opmærksom.
“Hvis man er usikker på om man får det rigtige udbetalt, skal man henvende sig til sin lokale tillidsrepræsentant, der kender lokalaftalen bedst,” fortalte han.
Visioner for fremtiden Socialpædagogerne vedtog sidste år en ny politisk strategi på kongressen. Næstformand hos Socialpædagogerne Midtsjælland, Lene Kümpel, orienterede om, forbundets arbejde. Hovedbestyrelsen har valgt, at fire pejlemærker skal prioriteres.
“Men hvordan strategien udmøntes, er noget vi lokalt skal finde ud af,” sagde Lene Kümpel. Kredskontoret i Midtsjælland har valgt at inddrage medlemmerne og Lene Kümpel lagde op til kommende diskussioner på arbejdspladser, på kredsmøder og ikke mindst til generalforsamlingen, som bliver et Kick-off for hele processen.
Klassens pæne dreng Tillidsrepræsentantmødet afsluttede med en økonomisk gennemgang af Per Brøgger Jensen, konsulent hos OAO (organisationen af offentlig ansatte). Danmark har tiltrådt Europagten EU krav og besluttet, at henstillinger altid skal følges.
“Vi står jo udenfor euroen, så det er en politisk beslutning at vise sig som den pæne dreng i klassen og at der skal være balance i 2020.”
Få penge til det sociale område Han konstaterede, at pessimismen stadig trivedes. Det er lykkedes at skabe en helt ny budgetadfærd, fortalte økonomen. “Tidligere er kommunernes økonomiske rammer altid blevet overskredet. Men i dag er overskridelse tabu,” sagde han og fortalte, at de offentlige udgiftsbudget nærmest er stagneret, fordi kommunerne vil undgå at blive ramt af den økonomiske straf, hvis ikke budgetterne overholdes og derfor underbudgetterer. Der er stadig krav om øgede udgifter. Derfor vil det reelt føles som færre penge i årene frem mod 2020.
Indflydelse på prioriteringen “Men gennem hovedmedarbejderudvalg kan I være med til at påvirke, hvordan pengene skal prioriteres i kommunerne,” fortalte han og rådede forsamlingen til at blande sig i budgetterne allerede fra det tidlige forår.
“Der snakkes budgetter og prioriteringer hele året, men hvis I først kommer på banen om efteråret, kan I højest lykkes med en smule brandslukning,”
Socialpædagogerne Midtsjælland