Den stærke trio
Arbejdsmiljø og faglighed går hånd i hånd og trioen bestående af ledelse, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og socialpædagogerne kan opnå bedre resultater sammen end hver for sig. Samarbejde om arbejdsmiljø og kernopgaver var på programmet, da Socialpædagogerne Midtsjælland den 24. maj 2016 tyvstartede TRIO-arrangementet med virksomhedsbesøg i Herning, diskussion og socialt samvær dagen inden forbundets store arrangement – Den toneangivende trio i Herning Kongrescenter.
Herningmodellen er mere end Sverigesmodel
De midtsjællandske socialpædagoger kunne i Børne- og familiecenter Herning høre forstander Benny Madsen og centerleder på Hedebocentret, Lise Manfeld Lester, fortælle om den såkaldte Herningmodel.
Herningmodellen går blandt andet ud på, at man satser på en tidlig indsats overfor sårbare børn og unge. Modellen er inspireret af erfaringerne i Borås – eller den såkaldte Sverigesmodel, men Herningmodellen er også mere end bare det.
”Herningmodellen er ikke en copy-past af Sverigesmodellen. Det tværfaglige samarbejde har man ikke i Sverige. Vi inddrager både forældre, familiemedlemmer og netværk og der er et tværfagligt samarbejde mellem myndighed, den almene skole og udførerdelen – altså os,” fortalte Benny Madsen, der dermed mener, at man opnår en mere helhedsorienteret indsats.
Struktur på arbejdsmiljøet hos Mosaikken og Fortuna
Også Mosaikken som er en del af Herning kommunes tilbud til unge og voksne med diagnoser inden for autismespektre forstyrrelse og ADHD blev besøgt. Sammen med Fortuna Bo- og Dagtilbud også i Herning, vandt Mosaikken i 2015 en dengang nystiftet pris hos Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland, for at føre strategiens visioner og pejlemærker fra forbundsstrategien Socialpædagogerne i fremtiden ud i virkeligheden. Socialpædagoger fra begge steder fortalte, hvordan arbejdet foregår, og hvordan man kunne indrette sig bedre og gøre fremskridt selv under besparelsestider.
”Det var imponerende at høre, hvordan de havde gennemført deres arbejdsmiljø. Alt var forudset og planlagt og sat i system. De arbejdede fantastik struktureret,” fortalte arbejdsmiljørepræsentant Elsebeth Olsen fra Ringsted.
Den toneangivende trio
Næste dag bød forbundsformand Benny Andersen socialpædagoger fra hele landet velkommen til forbundets første landsdækkende møde nogensinde for trioen af ledere, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter.
”Hver har sin tone, men i samspillet får I flere strenge at spille på. I gør det godt og forstår samarbejdets kunst til gavn for de mennesker, drenge og piger vi arbejder for. Det vi gør med den toneangivende trio er rigtigt og vigtigt. Vi skal lave aftaler sammen. Faglighed og trivsel hænger sammen. Når rammerne er gode og fornuftige, får vi en virkelighed, hvor vores faglighed kan komme i spil,” sagde han blandt andet.
Kampen om arbejdsmiljøet
Hans Jørgen Limborg fra Team Arbejdsliv fortalte i sit foredrag om udviklingen i arbejdsmiljøet, hvor man i 1990érne havde fokus på, hvordan man kunne undgå, at medarbejdere blev syge.
”Claus Hjort Frederiksen ændrede fokus fra hvordan vi kunne undgå at blive syge til, hvordan vi kan nedbringe sygefraværet, hvilket er noget andet,” sagde han.
Fra neden er der dog også sket ændringer i opfattelsen af arbejdsmiljøet, mener Hans Jørgen Limborg og det gælder fokus på fagligheden, hvor kompetenceudvikling er blevet et vigtigt element i arbejdsmiljøarbejdet. En fælles pædagogisk retning giver et godt arbejdsmiljø og nedsætter sygefraværet drastisk, viser de undersøgelser, han har foretaget.
Hvornår fungerer trioen
Også de tidlige erfaringer med trio-samarbejdet havde Hans Jørgen Limborg undersøgt og når samarbejdet fungerer, er dets styrke, at det er beslutningsdygtigt og handlingsorienteret, når det er bedst. Det skal fungere fleksibelt og trioen skal mødes, når det giver mening. Samarbejdet kan formå en hurtig problemafklaring efterfulgt af handlinger. For det socialpædagogiske område betyder trioens fælles uddannelsesmæssige udgangspunkt også en styrkelse af mulighederne for samarbejde. Trioen formår at løse opgaver mellem APVérne og på tværs af handleplaner og en sammentømret trio kan blive en stærk stemme opad overfor kommunalpolitikere og i offentligheden generelt.
Orienteringsløb for trio
De socialpædagogiske trioer blev lukket ind i den store koncertsal, som var omdannet til et øvelsesterræn med en lang række poster med opgaver som samarbejdende trioer to og to skulle løse. Med filmklip, lydklip, interaktive programmer på IPads, rollespil og diskussioner skulle trioerne sikre samarbejdet og løse arbejdsmiljømæssige udfordringer. Fra Himmelev Behandlingstilbud i Roskilde, som er et døgn- og dagtilbud til børn og unge med autisme under Region Sjælland var trioen fra et af botilbudhusene udvidet med tillidsmanden for tilbuddets lærere, så trioen var blevet til en kvartet.
Erfaringsudveksling mellem TR Søren Kjær Pedersen (th med ryggen til), AMR Mette Rønne, Leder Trille Michelsen, FTR Nadia Kristensen med ryggen til, Fra Julemærkehjemmet Fjordmark Bitten Petz og Mads Endelein bagerst til højre.
Styrket triosamarbejde skal hjælpe udfordret hus
Døgntilbudshuset fra Himmelev havde oplevet en svær tid med personaleudskiftning kombineret med stadig mere udad reagerende børn, hvoraf nogle kun kunne være sammen med bestemte pædagoger. Det gjorde det meget svært, når der skulle ændres tjenesteplaner. Det kunne ske, når et udad reagerende barn som var hjemme på weekend pludselig blev sendt tilbage, fordi forældrene alligevel ikke kunne magte at have det.
”Vi har haft et meget turbulent efterår, hvor nogle af børnene havde problemer med enkelte socialpædagoger og det gav problemer. Derfor besluttede vi at tage af sted sammen, så vi kan styrke triosamarbejdet og arbejdsmiljøet,” fortalte lederen Trille Michelsen fra Himmelev behandlingstilbud.
Erfaringsudveksling på tværs af kredse
Kvartetteten fra Himmelev var sat sammen med en duo af tillidsrepræsentanter fra Julemærkehjemmet Fjordmark i Kruså.
”Vi har en anden målgruppe af børn. Det er meget sjældent, at vi bliver truet af børnene, men intern mellem børnene kan der godt opstå problemer,” fortalte tillidsrepræsentant Mads Endelein. På trods af forskelle i målgrupper, var begge grupper enige om, at det har været meget givende at arbejde sammen og udveksle erfaringer.
”Deres erfaringer er også relevante for vores udfordringer og det er altid relevant at være på forkant inden noget sker,” fortalte den anden tillidsrepræsentant fra Julemærkehjemmet, Bitten Petz, der tilføjede, at de da en enkelt gang også havde fundet det nødvendigt at sende et barn hjem sidste år.
Endnu en sjællandsk kvartet
Fra Voksen-Handicapområdet i Ringsted med botilbuddet Bengerds Huse og aktivitetscenter var også en gruppe på fire afsted. Men i Ringsted havde det været en kommunal beslutning at indføre triosamarbejdet. Trioarbejdet er helt nyt i gruppen, men ikke helt fremmed for alle.
”Jeg har tidligere arbejdet med triosamarbejde i Region Sjælland og var meget glad for det,” fortalte Leder af Voksen-Handicapområdet Birthe Solveig Hansen og blev suppleret af fællestillidsrepræsentant Sanne Mogensen.
”Tidligere havde vi en ledelse, der ikke var interesseret i at samarbejde. Så triosamarbejdet er først blevet muligt, da vi fik Birthe som leder,” sagde hun. Det de især har fået ud af dagen er en forståelse af, hvor meget samarbejdet kan give, samt en masse input til inspiration om, hvordan det kan udfoldes.
Nu skal der handles
Gruppen glæder sig til at begynde arbejdet for alvor.”Vi er kommet til at kende hinanden bedre i gruppen. Og det er vigtigt – især fordi vi ikke er vant til at arbejde med hinanden på den måde,” siger Sanne Mogensen.
”Der er en god dynamik og energi med så mange mennesker og det er sjovt og spændende at snakke med den anden gruppe,” fortalte arbejdsmiljørepræsentant Elsebeth Olsen. De første møder i gruppen er aftalt og det første gruppen skal lave, er en indsatsplan, der skal give samarbejdet en retning og nogle mål, hvilket er vigtigt for samarbejdets eksistens.
Ny skal arbejdet i gang. Fra venstre FTR Sanne Mogensen, leder Birthe Hansen, AMR Elsebeth Olsen og AMR Anja Stryhn. Med ryggen til Kornelius Ruiter fra Bostedet Brunebjerg i Kolding.
Triosamarbejdet fungerer
Programmet bød på flere foredrag og indslag. Ansatte på Løvdal Døgntilbud i Aalborg kunne fortælle den højst usædvanlige historie om, hvordan en 26-årig DJØF’er kunne vende udviklingen efter årevis med dårligt arbejdsmiljø og mistillid til 15 tidligere ledere. En af løsningerne var en anerkendelse af den socialpædagogiske faglighed. Ansatte på Søndersø Bo- og Rehabiliteringscenter i Lolland kommune kunne fortælle om deres erfaringer med triosamarbejdet.
”Det virker og så var det ikke så svært for lederen at fastholde og videreudvikle det,” fortalte fællestillidsrepræsentant Lone Killeris Kimer fra centret til de 500 lyttende socialpædagoger fra hele landet.
Og således inspireret fortsatte de midtsjællandske trioer snakken på vej hjem i bussen om, hvordan de bedst kunne få deres samarbejde til at fungere.
Snakken fortsatte hjem i bussen. Her Elsebeth Olsen med gruppen.