Byluft farligere end hidtil antaget
Arbejdet i trafikerede gader kan være lige så farligt som at ryge, siger Hans Vest Hansen, miljøkonsulent i Københavns Kommune.
Af Martin Hammer
Luftforurening kan føre til lungekræft og andre luftvejssygdomme. Nu viser ny forskning, at forurenet byluft også medfører en række andre alvorlige sygdomme. Det gælder blandt andet blodpropper, hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde, sukkersyge og demens.
Sammenhængen er blevet dokumenteret gen-nem et samarbejde mellem forskere fra universiteter og Kræftens Bekæmpelse, som har sammen-kørt tekniske og geografiske oplysninger om dødsårsager, indlæggelser og receptpligtig medicin.
Særligt udsatte er personer, der opholder sig ved de trafikerede gader hele dagen.
“Vi har sammenlignet vejarbejdere og gartnere på kirkegårde i forhold til bronchitis. Resultatet viste, at arbejdet ved vejene er lige så farligt som at ryge, mens gartnerne ikke udvikler bronchitis oftere end resten af befolkningen,” fortæller Hans Vest Hansen, miljøkonsulent i Københavns Kommune.
Samme tendens vil gælde for parkeringsvagter, selvom deres arbejde er mindre hårdt, og de derfor ikke trækker vejret som vejarbejderne, mener han.
Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) siger, at luften i danske byer er blevet bedre i Danmark, men København udgør stadig en udfordring:
“Derfor er det vigtigt – både for borgerne og de mange, der arbejder i København hver dag, at luftforureningen bliver bragt ned. Det står højt på min dagsorden, og jeg er i fuld gang med at overveje konkrete virkemidler,” lyder det fra Kirsten Brosbøl.
Mere og mere trafik
Selvfølgelig tænker jeg på alt det skidt, jeg indånder, siger P-vagt Ib Nielsen.
Ib Nielsen har i 30 år arbejdet udendørs i Københavns gader – de sidste 15 år som parkeringsvagt.
“Selvfølgelig tænker jeg på alt det skidt, jeg indånder. Det har jeg altid gjort,” siger Ib Nielsen, som selv er født og opvokset i byen. Og det er blevet værre, mener han:
“Flere flytter til byen, og der kommer mere og mere trafik, uden at der gøres noget som helst ved det,” siger han. Også kollegerne er bekymrede. Arbejdet i den forurenede luft er et emne, der ofte diskuteres ved frokostbordet.
“Jeg ville ikke bryde mig om at arbejde med maske for munden, men måske kan det blive nødvendigt,” siger Ib Nielsen, som gør hvad han kan for at undgå den værste forurening. Derfor planlægger han sine ruter, så han undgår myldretiden på de mest trafikerede gader.
Miljøkonsulent i Københavns Kommune Hans Vest Hansen mener, at det er den bedste strategi her og nu. Planlægning kan gøre en del. Problemet er bare, at myldretiden er spredt over meget længere tid i dag, og at det ligger i parkeringsvagternes arbejde, at de skal kontrollere alle steder på alle tidspunkter,” siger han.
Den rigtige løsning ville være at begrænse kilderne til forureningen:
“Den helt store synder er trafikken – især efter, at der ikke længere er fabrikker i byen. Og her skal vi ud i en løsning i form af en betalingsring, før det batter,” mener Hans Vest Hansen.
Fakta
25 procent. Så meget stiger risikoen for lungekræft, når man lever i forurenet luft.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
P-vagter vil snakke forurening. Faggruppen af p-vagter sætter fokus på arbejdet i forurenet luft på faggruppelandsmødet den 31. marts – 1. april og har inviteret miljøkonsulent Hans Vest Hansen.
Blodprop-alarm. 2.000 blodpropper i Danmark skyldes luftforurening, hvis man omregner britiske forskningsre-sultater til danske forhold. Kilde: Hjerteforeningen.
Forskere ser en sammenhæng. Sammenhængen mellem luftforurening og forskelige sygdomme er dokumenteret i en rapport udgivet af American Chemical Society. læs mere