Tips til onlineeksamen
For mange studerende vil det at skulle op til en online eksamen være uvant og måske derfor lidt skræmmende. Du kan være usikker på, hvad du kan forvente og hvordan du vil kunne yde dit bedste under disse nye, elektroniske former.
Men en online eksamen og en traditionel eksamen ved det grønne bord ligner i høj grad hinanden hvad angår din forberedelse og hvad du skal lægge vægt på. Alligevel er der nogle forskelle, der kræver særlig opmærksomhed og forberedelse, når du går til eksamen online. I det følgende får du derfor en række nyttige tips og råd hvis du skal op til en online eksamen.
Forberedelsen inden eksamen
Sæt dig grundigt ind de praktiske forhold vedrørende eksamen
De fleste spørgsmål vil du kunne få besvaret i din eksamensindkaldelse. Det gælder for eksempel eventuel afleveringsfrist af eksamensopgave, krav til afleveringsfrist af materiale der skal bruges under eksamen, såsom PowerPoint præsentation, PDF-fil eller andet.
Find ud af om du skal have et tilsyn til din eksamen
Undersøg hvordan reglerne er for tilsynet, der skal kunne godtgøre, at det er dig, som rent faktisk tager eksamen. Lav aftalen med dit tilsyn i god tid og hav eventuelt en backup i baghånden.
Tjek dit udstyr og indstillinger for at undgå tekniske problemer
Uanset hvilken computer du bruger, bør du sikre dig, at både software og hardware er i orden, at alle indstillinger er korrekte, og at din internetforbindelse er tilstrækkelig hurtig. Din kursusudbyder har måske stillet programmer til rådighed for test af programmer og netforbindelse. En netforbindelse med ledning er mere driftsikker end Wi-Fi. Hos SmartLearning foregår din eksamen i Adobe Connect® og du kan finde et link fra SmartLearning til et site, hvor du kan tjekke Flash Player, Adobe Connect Connection, forbindelseshastighed og om Adobe Connect Add-in er i orden og up to Day. Inde i Adobe Connect programmet kan du ydermere få testet din lyd og web-kamera.
Tjek lyd, billede og interaktivitet med din underviser
Hvis du har mulighed for det, så få din underviser til at lave en ‘prøveeksamen’, hvor dit udstyr bliver tjekket og indstillet korrekt. Udfør testen så tæt på eksamen, at du ikke risikerer at ændre dine indstillinger inden eksamensdagen. Når du ikke er nervøs for, om det tekniske vil virke, kan du bedre koncentrere dig om at læse op til eksamen. Og når du kender og er fortrolig med eksamensmiljøet, har du også lettere ved at arbejde med dine visioner om et godt eksamensforløb.
Find ud af, hvad du må bruge af hjælpemidler
Bare fordi du sidder for dig selv bag skærmen, kan du hverken nå at finde alle spørgsmålene i bøgerne eller ved at google. Det er nemmere for din censor og underviser at se eller fornemme hvad der foregår, end du måske forestiller dig.
Find et roligt sted, hvor du kan tage din eksamen
Fortæl dine kolleger og familie, hvornår eksamen finder sted, så du ikke risikerer, at de kommer brasende og forstyrrer dig.
Hav styr på noterne
Du skal kunne finde rundt i noterne hurtigt og nemt, og de skal dække nogenlunde bredt. Det virker mere overbevisende, hvis dine svar kommer med det samme og ikke er noget, du søger efter. Til alle fag er det godt, at huske nogle af de guldkorn og pointer, du har samlet sammen under studiet.
Forbered dig!
Der er ingen hurtig vej udenom. For at sikre en så god eksamen som muligt, er forberedelse nødvendigt. Læs pensum flere gange. Løs prøveopgaver og tal med dine medstuderende om, hvordan de læser op til eksamen, eller gå sammen om at læse op – gerne viralt.
Under eksamen – fokusér
Vær klar i god tid
Gerne mindst en halv time før eksamen. Selv om du har anmodet om at komme ind i det virtuelle eksamensrum, bliver du først lukket ind, når det er tid.
Gå ikke i panik, hvis der er tekniske problemer
Fortæl, hvad der ikke virker med det samme. Din underviser vil gøre alt for at få løst problemerne. Hav din telefon ved hånden. Den kan løse et lydproblem og hvis det er en smartphone, måske endda også problemer med dit web-kamera.
Fortæl det, hvis du har eksamensangst
Mange der ellers lider af eksamensangst vil føle det mere trygt at skulle afholde eksamen hjemme i trygge omgivelser og ikke foran det grønne klæde. Hvis du alligevel lider af eksamensangst, så skriv det ned eller tal om det. Sig det også gerne til censor og din underviser, som så vil forsøge at hjælpe dig bedst muligt igennem. Nervøsitet alene trække jo ikke ned til eksamen.
Hav tjek på tiden
Det er måske endnu sværere til en online eksamen at have styr på tiden. Hav et ur foran dig, så du løbende kan holde øje med om du følger din disposition.
Spørg, hvis du ikke forstår et spørgsmål
Du har meget lidt kropssprog at aflæse og det kan vanskeliggøre kommunikationen. Hvis ikke du forstår et spørgsmål, så sig det. ‘Jeg forstår ikke din formulering’… ‘Vil du prøve at uddybe eller spørge på en anden måde,’ er gode sætninger. Især din underviser, men også censor vil hjælpe dig med at få det bedste frem. Når et spørgsmål omformuleres kommer der ofte mere kød på, hvilket giver dig en bedre mulighed for at finde svaret frem.
Evaluering
Når eksamen er overstået skal censor og underviser evaluere. De lukker typisk ned for web-kamera og lyd, men bliv endelig hængende. Når censor og underviser er nået frem til en vurdering, vil du blive hægtet på igen, så du kan få feedback og eventuelt en karakter.
Efter eksamen
Vurder din egen præstation
Og hold vurderingen op mod den feedback, du får fra censor og din underviser. Var der spørgsmål du fandt forvirrende? Se på dine noter og se du kan finde svar på noget af det, som udfordrede dig.
Spørg dig selv, hvordan du kan gøre det endnu bedre næste gang
Skriv alle dine observationer ned om, hvad der lykkedes og hvad der kunne forbedres til din næste online eksamen.
God eksamen!
06.06.2016 / Martin Hammer