Seniorjob på den gode måde
Når Aalborg Kommune opretter seniorjob, sker det i et tæt samarbejde med FOA. Det skal sikre de ordinært ansatte.
Se oprindelig artikel med billeder her
Kommunerne skal skaffe næsten ni gange flere seniorjob i første halvår af 2013 end de gjorde i hele 2012. Kommunernes Landsforening forventer, at 5.000 ledige bliver berettiget til et seniorjob inden sommer ferien. I hele 2012 oprettede kommunerne i alt 599 seniorjob.
Pres på i Aalborg
Alene i Aalborg Kommune forventer man at skulle skaffe op mod 250 seniorjob, og det skal ske, samtidig med at kommunen nedlægger 300 stillinger på grund af besparelser. Det har fået FOA Aalborg til at frygte, at seniorjobbene kommer til at fortrænge ordinære stillinger.
“Hvem bliver fyret, hvis skolerne nedlægges? Seniorjobberne er billige, og kommunen er forpligtet til at beskæftige dem,” siger sektorformand Peter Ottosen.
FOA snakker med kommunen
FOA Aalborg kontaktede Skole og Kulturforvaltningen, og sammen blev de enige om, at oprettelsen skal ske i en fælles dialog.
“Det er yderst fornuftigt at lave sådanne aftaler,” siger Mona Striib, næstformand i FOA. Hun mener, at FOA Aalborg har haft god grund til bekymring.
“Vi har jo dystre erfaringer med andre grupper af ekstraordinært ansatte. FOAs afdelinger skal være meget opmærksomme og vurdere, om de kan godkende hver enkelt seniorjob,” siger hun.
“Seniorordningen udgør et godt sikkerhedsnet, men hvis jobbene oprettes på bekostning af ordinære stillinger, bliver det til en ond spiral.”
Mona Striib mener, at det private område også bør forpligtes til at oprette seniorjob, så presset ikke alene ligger på kommunerne.
En hånd til det ekstra
Teknisk serviceleder Lars Engemand er vant til at klare sig med kun én kollega. Nu er Jan Petersen blevet ansat på skolen som seniorjobber.
Hegnet om boldbanerne på Frejlev Skole i Aalborg har hængt, så længe teknisk serviceleder Lars Engemand kan huske. Men det kommer det ikke til ret meget længere. Jan Petersen er blevet ansat som seniorjobber på skolen, og nu skal han i gang med at reparere hegnet.
“Jan finpudser nogle ting,” fortæller Lars Engemand. “I det hele taget får vi gjort nogle ekstra ting – noget, som lå langt nede i bunken, eller som vi ellers måtte købe håndværkere til at lave.”
To års jagt på job
Jan Petersen fyldte 55 år i november sidste år. Efter toårs jagt på et job havde han krav på et job fra kommunen, da dagpengene udløb den 28. januar. Han havde blandt andet søgt stillinger som skolepedel, men hver gang havde der været i hundredvis af ansøgere.
“Jeg har min fødselsattest imod mig. Så seniorjobbet var som at vinde i lotto,” siger han. Han er også glad for, at jobbet er aftalt med FOA.
“Jeg vil ikke være med til at skubbe de faste til side, og det ville også gøre mig ildeset,” siger han.
Skåret til benet
Lars Engemand er glad for at have fået Jan Petersen som kollega. Han synes, at ordningen med seniorjob er god, så længe det ikke betyder færre ordinært ansatte.
“Kommunerne har skåret helt ind til benet, og så kommer seniorordningen. Derfor kan jeg godt være nervøs for os faste. Så er det fint, at FOA er inde over. Som tiderne er, skal vi hjælpe, og seniorordningen som sådan er fin,” siger Lars Engemand.
Fakta
9 gange så mange seniorjob. Det skal kommunerne skaffe inden sommerferien sammenlignet med hele 2011.
Kilde: Momentum, KL
[bag om ordet]
Kommunerne har pligt til at ansætte ledige i seniorjob på overenskomstmæssig løn, hvis de har mistet deres dagpenge og har højst fem år til efterlønsalderen.
Seniorjob i Aalborg
I april 2012 var der ca. 10 i seniorjob i Aalborg Kommune. I år skal kommunen skaffe op til 250 seniorjob.
Tusinder i fedtefadet
I løbet af de to første måneder af 2013 har 9.600 Dagpengemodtagere mistet dagpengeretten, fordi de har overskredet to års ledighed.
Kilde: A-kassernes Samvirke