Sådan gik ferien
Louise Bøttcher (th.)fra Stapels Gård i Korsør og Morten Dahl fra Grendalsvej i Skælskør valgte forskellige tilbud fra feriemessen. Her er de sammen med daglig leder Karina Albrethtsen og fritidsguide Asger Romme Andersen Slagelse Kommune
Tre kommuner i Midtsjælland har valgt forskellige tilgange til beboer med behov for ledsaget ferie
Af Martin Hammer
Ferier prioriteres i forhold til de andre opgaver, når ledsagelse er påkrævet. Kreative løsninger, brug af frivillige, fælles tilbud og fleksible medarbejder bruges, når beboere skal på ferie. Slagelse, Holbæk og Roskilde tackler udfordringen på forskellig vis.
Rejsemesse i Slagelse
I Slagelse skal ledsagelse ved ferie betales af bostedernes nuværende budgetter.
“Selvfølgelig er det et problem. Det kræver, at vi skal være lidt mere kreative og innovative, for vi har ikke råd til det hele og må prioritere,” fortæller Karina Albrethtsen, daglig leder Center for Handicap og Psykiatri.
Slagelse Kommune arrangerer rejsemesse for borgere under Socialt Resursecenter, hvor forskellige tilbud er samlet. Den første rejsemesse blev afholdt sidste år i Korsør bibliotek med cirka 30 beboere. Til efteråret forventer Karina Albrethtsen nogen flere deltagere, da kendskabet til rejsemessen er lagt større i dag.
“Tidligere lavede man arrangementer og ferier for hver boenhed, men nu laver vi langt mere på tværs. Det giver beboerne større valgfrihed,” fortæller Karina Albrethtsen.
“Næste skridt er at få hele kommunen med. Senere igen vil vi invitere flere kommuner, fordi det giver flere tilbud. Men det giver udfordringer. For eksempel, hvordan man skal dele lønudgifterne mellem enhederne. Det kræver noget koordinering.”
Slagelse har fået en fritidsguide
Kommunen har ansat Asger Romme Andersen som fritidsguide, som skal sikre borgerne deltagelse i foreningsliv og kulturliv, og også udvikle kulturelle tilbud, herunder ferier.
“Det som er nyt i forhold til tidligere er, at vi i højere grad hjælper borgerne ud, hvor der sker noget i forvejen, så de ikke bliver afsondrede i bofællesskaberne,” siger han.
Det gælder om at give borgerne mulighed for at deltage og inkludere dem i fritids- og sportsaktiviteter, så de skaber sociale netværk og får flere individuelle valg.
“Sidste år tilbød vi vinterlege i Norge, hele ULF (Udviklingshæmmedes Landsforbund) rejsekatalog, prærievogn på Sydfyn, ferie ved kulturhus Als og festival på Sølund. Borgerne meldte sig til. Når vi så, hvad de havde valgt, inddrog vi dem på møder rundt om i bofællesskaberne,” fortæller Asger Romme Andersen.
Selvkørende – til en grænse
Alle tilbud på nær Kulturhus Als havde andre end Slagelse arrangeret. Frivillige bliver inddraget, hvor det er muligt. Det gælder for ferier med ULF, hvor borgerne betaler for de frivilliges udgifter for turen, mens Slagelse Kommune betaler for eventuelle medarbejdere.
“Vi har valgt at prioritere at bruge penge og energi på de tilbud, der oplærer, så de bliver mere selvstændige. Først kommer de på ferie med personale som ledsagelse, men med det perspektiv, at de vil kunne tage af sted alene i fremtiden,” fortæller Karina Albrethtsen, der dog mener, at der er en grænse.
“For nogle beboere må vi genoverveje og benytte egen personale, fordi de er meget utrygge med frivillige som de ikke kender,” fortæller hun, ligesom hun slår fast, at der også skal være tilbud til de mest ressourcesvage.
Morten og Louise
Morten Dahl var i starten af juni fire dage på Sølund Musik Festival. I alt var 20 af sted under Socialt Resursecenter i Slagelse. De fleste boede sammen i campingvogne, men Morten ville hellere bo i telt.
“Selvom jeg gik sent i seng, blev jeg vækket tidligt af solen. Men det var godt og jeg vil også med næste år,” siger han og det er lige så meget det sociale liv som musikken, der trækker.
Til dagligt bor Morten Dahl i bofællesskab for nedsat psykisk og fysisk funktionsevne på Grendalsvej.
Louise Bøttcher fra Korsør Stapels Gård, som er et botilbud for unge udviklingshæmmede, havde valgt vinterlegene i Norge.
“Jeg ville prøve noget nyt, som er anderledes end en tur sydpå,” siger hun. Forrige år var hun på Rhodos og tidligere har hun været i Bulgarien. Hun var ikke vant til at stå på ski.
“Det er hårdt. Rigtigt hårdt. Jeg måtte gå sidelæns på vej ned nogen steder. Jeg væltede og kæmpede med skiene, men det var også sjovt,” fortæller Louise Bøttcher
Men for Louise Bøttcher var det vigtigt, at personalet fra hendes bofællesskab deltog.
“Jeg har svært med nye mennesker. Hvis ikke jeg havde kendt nogen, var det ikke sikkert, at jeg ville have taget med,” siger hun.
Ferie i Holbæk sikres af fleksible medarbejdere
I Holbæk følger der heller ikke penge med fra kommunen til ledsagelse. Tidligere måtte botilbuddene heller ikke bruge eget budget, men den beslutning blev omgjort i foråret. Nu er ferie igen er en del af botilbuddenes samlede tilbud.
“Nogle steder er penge til ferie specificeret, men ikke hos os. Vi ser ferie som en del af borgernes almindelige liv, ligesom køb af tøj,” fortæller Jan Quist, leder for Aktiv Hele Livet område Øst-Vest, som dækker sundheds-, social-, og ældreområdet for en del af Holbæk.
“Beslutning om ferier sker altid med udgangspunkt i, hvad borgerne har brug for, og hvad man har lyst til,” siger han.
Ferier og endagsture i Holbæk
Centerleder Anne Brauner fra Holbæk Område Midt mener generelt, at ferie prioriteres, men det skal ske indenfor de økonomiske rammer og med hensyn til de forskellige målgruppe.
“Vi vil det rigtigt gerne og det lykkes, ikke mindst fordi personalet er så fleksible. Det er en luksus for de ansatte at støtte borgerne i at få ferie – meget mere interessant end flere andre opgaver,” siger hun og understreger, at beboerne både har brug for og ret til ferie.
Anne Brauner fortæller, at der i Slagelse er botilbud, hvor beboere har været på sommerhusferie i august og andre tager af sted i september. Andre igen har været på fællesferietur til Lalandia, som er et hit og som også benyttes som klubtilbud. Her ud over findes hele viften af endagsture som beboerne har selv har valgt. Det gælder ture til Tyskland, Bakken, Zoologiske haver, Tivoli, kroarrangementer og forskellige festivaler og musikarrangementer.
Roskilde Kommune betaler for ledsagelsen
Roskilde Kommune har vedtaget et serviceniveau for alle beboere i botilbud på fællesaktiviteter med ophold og støtte i op til syv dage om året med kommunal betaling af udgifterne. Denne ramme udmønter sig i forskellige tilbud på de enkelte enheder.
På Roskilde Unge Center, som er et døgntilbud for sårbare unge, kan beboerne få to ugers ferie. En i sommerferie og en om vinteren, der dog kun bliver til noget, hvis der er tilstrækkelig tilslutning.
På Aflastningshjemmet Margrethehøj for børn med betydelig og varig fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse fortæller tillidsrepræsentant Signe Lægaard
“Når en bruger holder ferie bliver der tilrettelagt hjemmehygge, udflugter, shoppingture og spise ude af huset. Det sker ud fra brugerens egne ønsker og vores kendskab til dennes behov og grænser. Margrethehøj betaler for indgang til diverse oplevelser.”
Fordelt på ferie og udflugter
Hjemmevejlederteamet tilbyder årligt en tur på maksimalt en uge med ledsagende hjemmevejledere. Ferien tilbydes i opgangsfællesskaberne og på tværs af enhederne alt efter borgernes ønsker og funktionsniveau. I år blev det til en femdages tur til Bornholm.
På Mariehusene med 31 beboere med varigt nedsat psykisk funktionsevne meddeler tillidsrepræsentant Laila Christensen, at der i år mest har været små ferie på to overnatninger, da en del af vores beboere allerede havde været på Sølund Musik Festival. Men vi har også nogle som har været af sted i en uge. Da dette har givet mening for dem.
Tillidsrepræsentant Palle Christiansen på Hjerneskadecenteret BOMI understreger, at BOMI ikke er et botilbud, så ferie er atypisk.
“Vi har én borger, som vi holder ferie med. Og det er kun, hvis der er to medarbejdere, som er villige til at lægge lidt af deres egen tid i projektet”, fortæller han.