Privat arbejdsplads – nu også OK
Efter arbejdspladsbesøg og charmeoffensiv fra Socialpædagogerne Midtsjælland indgik det fondsejede aflastningssted Koloni i foråret overenskomst. Lederen Ulla Bøttern kan kun se fordele og ingen ulemper ved aftalen
Håndslag – Socialpædagog Magnus Zøylner og leder Ulla Bøttern er enige om alle fordelene
ved at Fonden Koloni nu har fået overenskomst med SL Midtsjælland
Af journalist Martin Hammer
På Fonden Koloni er ambitionerne høje. Man vil et familiært fællesskab, som samtidig er professionelt og hvor det faglige niveau til stadighed udvikles. Derfor er alle de faste uddannede og de timelønnede enten pædagog- eller lærerstuderende – og alle med hjertet det rette sted.
“Vi vil gøre en pædagogisk forskel og ønsker de bedste medarbejder. Så er det godt at kunne fortælle til jobsamtalen, at vi har en overenskomst med SL,” fortæller leder af Fonden Koloni, Ulla Bøttern.
Koloni er et privat opholdssted i Ugerløse med 30 ansatte og 90 børn som enten har autisme, ADHD, Downs eller Tourettes syndrom.
Faste uddannede pædagoger tager sig af de samme børn i små grupper på ni i en udvidet aflastning, fortrinsvist i weekender og ferier.
“Mange private steder bruger ikke uddannet personale og det er der kommet nogle rigtig dårlige historier ud om i pressen,” pointerer afdelingsleder Magnus Zøylner .
Opsøgende fagforening
I kreds Midtsjællands område findes op mod 100 private opholdssteder. En del har ikke overenskomst. Derfor tager Socialpædagogerne Midtsjælland rundt på arbejdspladsbesøg og det var også sådan, at Koloni endte med at tegne overenskomst.
“Jan Vium (kredsformand) var forbi på charmeoffensiv og senere fik vi endnu en henvendelse. Så begyndte vi at forhandle” fortæller Ulla Bøttern.
Forløbet op til indgåelse af overenskomsten har været præget af et rigtig godt og konstruktivt samarbejde, er parterne enige om. Forhandlingerne tog næsten et år. Men selv om der var problemer, var de ikke større end at der blev opnået enighed til sidst.
“SL har været gode at forhandle med. De har været fleksible og vist forståelse for de behov vores børn har og for vores lidt specielle arbejdsplads,” siger Ulla Bøttern.
Alle medarbejdere har i forbindelse med overenskomsten modtaget nyt ansættelsesbrev.
Slipper for en masse bøvl
Ulla Bøttern fortryder ikke et eneste øjeblik, at hun har tegnet overenskomst med Socialpædagogerne.
“Jeg kan ikke se nogen som helst ulemper. Men masser af fordele,” fortæller Ulla Bøttern.
“Det er rart at kunne sige til en ny, at vi har overenskomst. På ansættelsesbrevet står der nu jævnfør overenskomst med SL og det ser bedre ud end da jeg tidligere skrev efter inspiration fra SL overenskomst.”
Overenskomsten sparer også Ulla Bøttern for besvær og diskussioner, og nu kan hun nøjes med at henvise til overenskomsten. Hun er blevet fri for en masse administration og behøver ikke at forhandle indplacering, og kan bruge Socialpædagogerne Midtsjælland som rådgiver i tvivlsspørgsmål. Hun ved hvornår medarbejderne skal stige i løn og det gør det nemmere at lave budgetter overfor kommunen.
Tryghed smitter
Medarbejderne er også tilfredse. De er glade for overenskomsten som giver dem tryghed i forhold til løn, og en masse andre forhold ved opsigelser, omkring sikkerhed og deres rettigheder.
“Mange af pædagogerne rekrutteres fra kommunale stillinger og de er vant til overenskomster og bliver utrygge, når der pludselig ikke er en,” fortæller Magnus Zøylner.
Omvendt betyder en overenskomst trygge ansatte. Den tryghed smitter af på børnene og styrker det fællesskab Koloni ønsker at opbygge.
” Trygge medarbejdere giver trygge børn. Og endelig som organisation,” tilføjer Magnus Zøylner. “Viser overenskomsten, at vi har styr på tingene.”
Socialpædagogerne Midtsjælland