Kommuner sylter PCB
Skoler over hele landet døjer med miljøgiften PCB. Nogle kommuner tjekker deres bygninger – andre gør ikke.
Se oprindelig artikel med billeder
Op mod 60 folkeskoler kan være forurenet med PCB. Det viser en undersøgelse fra Energistyrelsen. “Problemet findes i bygninger opført fra 50’erne til 70’erne. Her findes PBC i mere end 75 procent af tilfældene. Alle kommuner byggede meget i det tidsrum, især skoler. Fordelingen af PCB er relativt jævn i samtlige kommuner, og ingen går fri,” forklarer teamleder Majbrith Langeland fra Grontmij A/S, som har været med til at lave undersøgelsen.
Kommuner lurepasser
Mens Ballerup, Køge og København allerede har besluttet at undersøge deres bygninger fra perioden, vil andre kommuner se tiden an:
“Der er en risiko ved alt. Vi er enige om, at vi ikke skal ud at screene alle bygninger. Vi har en kæmpe-stor bygningsmasse, så det er fornuftigt i forhold til økonomien at se tiden an,” siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Heller ikke i Aalborg har man travlt
“Vi har fået henvendelser fra nervøse forældre. Der kommer et pres, som man ikke kan sidde overhørig. Men om det bliver en komplet screening, kan jeg endnu ikke sige,“ fortæller bygnings-chef Jens Hammer fra AaK Bygninger.
Regeringen afventer
Energi- og Bygningsminister Martin Lindegaard vil ikke røbe over for Fagbladet FOA, hvordan han vil sikre børn og personale mod PCB i skolerne, men vil kun citeres for følgende:
“Energistyrelsen er i dialog med KL for at få afklaret, hvor langt kommunerne er kommet med håndteringen af PCB. Formålet er at få kortlagt, hvor meget PCB der er i de danske bygninger. Jeg venter et resultat i løbet af efteråret.”
Fakta:
“Der er en risiko ved alt”
Bünyamin Simsek, Rådmand, Aarhus Kommune.
9 milliarder kroner. Så mange penge vil det ifølge Dansk Byggeri koste at fjerne PCB fra skolerne.
Det breder sig PCB findes oftest i fugemasse og gulvbelægning. Herfra afgives stoffet til andre materialer i nærheden, som efterfølgende kaldes sekundære kilder.
PCB er gift PCB er lugtløs og kræftfremkaldende. Stoffet påvirker
– reproduktionen
– immunforsvaret
– fostres udvikling.
Læs mere Energistyrelsens rapport om PCB i skoler kan findes på www.ens.dk – skriv ‘pcb skoler’ i søge-feltet