Klar til at strejke
Fem arbejdspladser i kreds Midtsjælland er udtaget til strejke. Den 15. marts afholdt to af disse møde, hvor spørgsmål om konflikten blev drøftet. Flere af de ansatte mener, at det er på tide at pædagoglønnen får et løft, og de ansatte er klar til strejken. Men de håber alligevel, at parterne når til enighed inden.
Af journalist Martin Hammer
Som følge af sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne er 2750 socialpædagoger på 181 arbejdspladser blevet udtaget til at nedlægge arbejdet fra den 4. april, hvis ikke der indgås en aftale inden. Fem af disse ligger i Kreds Midtsjælland. På det kommunale område drejer det sig om Socialcenter Slagelse, Bo- og Støttecenter Odsherred, bostedet Siriusparken i Nykøbing Sjælland og lærerne på Undløse skolehjem, og på det regionale område om Himmelev Behandlingshjem.
Næstformand Kim Christian Jensen og faglig konsulent Anette Krüger besøgte den 15. marts to af arbejdspladserne for at orientere og svare på spørgsmål om strejken.
Sammenbrud på statens område
Første stop var Bo- og Støttecenter Odsherred og mødet blev holdt på værestedet i Højby. Bo- og Støttecenter Odsherred yder støtte og vejledning til voksne borgere med nedsat funktionsevne og gives både i bofællesskaber og i forbindelse med hjemmevejledning.
Kim Christian Jensen gav en orientering om baggrunden for strejken og kom med sin personlige vurdering.
”Det er de helt overordnede ting, man er uenige om. Der er en tradition for, at man først forhandler en aftale på plads på det statslige område, som efterfølgende danner rammen for de kommunale og regionale forhandlinger. Sammenbruddet på det statslige område har betydet et sammenbrud på hele det offentlige område.”
Håb om aftale
Efter sammenbruddet forsøger forligsinstitutionen at mægle et forlig på plads. Forligsmand Mette Christensen har mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage. Kim Christian Jensen mener dog, at det burde være muligt at opnå en aftale.
”Det som skiller parterne er sølle 1,6 procent eller mindre på lønrammen. Det er en meget lille forskel. Det er mit håb og tro at det vil lykkes,” sagde han og fortalte, at forbundsformand Benny Andersen har opfordret til, at man bliver enige om en overordnet lønramme, og gemmer alle andre spørgsmål til senere forhandlinger.
Massiv lockout
Strejkevarslet er blevet mødt af et varsel om en lockout fra arbejdsgiverne med virkning fra 10. april. Lockouten omfatter mere end 400.000 offentlige ansatte og det er mere end hver anden ansatte i både kommuner, regioner og stat.
”En konflikt kommer til at koste penge,” sagde Kim Cristian Jensen.
”Men vi bliver ikke ramt så hårdt på strejkekassen som andre, der er har langt flere medlemmer, der vil blive omfattet af konflikten.”
Arbejdsgivernes lockout rammer nemlig kun et begrænset antal Socialpædagoger. Nemlig ansatte medlemmer på Røde Kors Asyl center i Avnstrup og lærerne på SOSU-skolerne. Der ud over betaler socialpædagogerne til en solidaritetspulje i LO.
Nødberedskab aftales centralt
To tredjedel af de socialpædagoger, der på landsplan er udtaget til strejken arbejder, ligesom på de to udtagne arbejdspladser i Odsherred, indenfor handicapområdet.
Socialpædagogerne har forpligtet sig til at bidrage til et nødberedskab, så der ikke er nogen borgere, der kommer til at lide på grund af arbejdsnedlæggelsen.
”Vi indkalder jer til møde på strejkens første dag. Nødberedskabet aftales centralt, men de involverede tillidsrepræsentanter bliver indkaldt til at medvirke ved forhandlingerne. Om alle skal indgå i nødberedskabet eller om I får jeres faste borgere, er ikke afgjort endnu,” fortalte Kim Christian Jensen.
Strejker med fuld lønkompensation
Forbundet betaler, hvad der svarer til den fulde løn og overtager ansættelsen, og det betyder, at den enkelte til gengæld skal deltage i møder og aktiviteter under strejken.
Tillidsrepræsentant på Bo- og Støttecenter Odsherred, Helle Hultquist, havde allerede været til stormøde med andre tillidsrepræsentanter, hvor de havde diskuteret mulige aktioner og aktiviteter under strejken
”Så det bliver ikke noget med at gå og rode i kælderen eller få haven ordnet under strejken,” fortalte hun sine kolleger. Under mødet indsamlede hun kollegaernes private kontaktoplysninger i forventning om, at arbejdstelefoner og computere vil blive inddraget under en eventuel konflikt.
Hvad med restferien?
Flere socialpædagoger spurgte til, hvad der ville ske med deres ferie under en konflikt. Mange havde tilsyneladende restferie, de skulle bruge inden maj. Og her var svaret klart.
”I er ikke ansatte under strejken, så alle aftaler om ferier bliver annulleret i tilfælde af strejke. Men ferien går ikke tabt, og hvis konflikten fortsætter kan I få den overført til næste ferieår,” fortalte Kim Christian Jensen.
Konflikten kan både udsættes eller afblæses på ethvert tidspunkt inden den træder i kraft.
”Jeg vil ikke råde jer til at bestille en rejse i den nærmeste fremtid, ” sagde Kim Christian Jensen, selvom han stadig tror, at parterne når til enighed og konflikten undgås.
Kontakt kredskontoret om spørgsmål
Næste møde foregik i Siriusparken i Nykøbing Sjælland, som er et bosted for borgere med varigt fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Her havde socialpædagogerne ikke mulighed for at samles samtidig på grund af arbejdet med beboerne. Så forskellige socialpædagoger kom skiftevis ind og stillede spørgsmål og det var meget de samme temaer om ferie, organisering og nødberedskab, der blev spurgt til.
En ansat var bekymret for om et kursus i starten af april, som vedkommende havde set frem til, nu ville blive aflyst.
”Hvis strejken til den tid er i gang, så ring ind til os på kontoret. Så ser vi om vi ikke kan finde en løsning. Vi ønsker jo på ingen måde at straffe jer,” sagde Anette Krüger.
Ingen med på frihjul
På Siriusparken blev der tid til flere diskussioner. De uorganiserede blev diskuteret og der blev spurgt ind til, hvor de stod. De uorganiserede eller medlemmer af de gule fagforeninger vil ikke være en del af konflikten, men skal fortsætte arbejdet.
”Kontingentet vil meget hurtigt have tjent sig ind, når I får konfliktunderstøttelse, ” sagde Kim Christian Jensen. Men det vil være for sent at melde sig ind nu for at få understøttelse, da det kræver et halvt års medlemskab.
”Det ville også have været uretfærdigt overfor os, der har været medlem i årevis, hvis man bare kunne melde sig ind nu for at få understøttelse,” mente en af de ansatte.
Respekt for arbejdet omsat til løn
Tillidsrepræsentant på Siriusparken, Susanne Berg Hansen, mente, at arbejdsgiverne optrappede konflikten med det massive lockoutvarsel.
”Det er en svinestreg at lockoute så mange. Men arbejdsgiverne vil få befolkningen imod sig,” mente hun med henvisning til den mediekamp, der vil udspille sig, hvis konflikten går i gang.
”Jeg er glad for at få lov at strejke, ” sagde en.
”Vi har et hjerte, der brænder for beboerne, men mælken bliver bare dyrere og lønnen følger ikke med. Den respekt jeg nyder for mit arbejde, så jeg gerne afspejlet i lønningsposen.”
Socialpædagogerne på de to arbejdspladser er klar til strejken. Nu er det bare at vente og se, om det lykkes parterne at opnå en aftale inden den 4. april.
Det mener de strejkeudtagne socialpædagoger
Helle Hultquist Tillidsrepræsentant Bo- og Støttecenter Odsherred
”Opbakningen er meget stor, selvom stemningen er lidt blandet. Nogle synes, at det er synd for borgerne, men vi får jo et nødberedskab. Jeg håber også selv, at forhandlingerne genoptages og at der opnås et kompromis. Kanterne er trukket skarpt op, men de 1,6 procent, der skiller os er meget lidt at skulle konflikte over. Men selvfølgelig skal vi kæmpe og stå fast på, at vi skal have mere i løn og helst på samme niveau som det private.”
Malene Albrichtsen, netop nyansat socialpædagog på Bo- og Støttecenter Odsherred
”Jeg er klar. Udsigten til strejken er ikke noget, der bekymrer mig. Det er dejligt, at vi kan kæmpe for vores rettigheder. Men jeg håber da, at vi får et forlig, og helst et, hvor vi får en lønstigning, der matcher de privatansattes.”
Louise Kaas socialpædagog på Bo- og Støttecenter Odsherred
”Jeg synes, at det er ærgerligt med konflikten, men lad os nu se, om der ikke kommer en løsning. Jeg synes, at det er skræmmende, hvis det ender i en storlockout. Vi har et lønefterslæb, men personligt ville jeg foretrække flere hænder frem for en højere løn.”