ITC Svogerslev fik Socialpædagogernes Pris
Den Socialpædagogiske Pris gik til ITC Roskilde for at give fysisk og psykisk udviklingshæmmede mening og glæde i at løse opgaver for lokalsamfundet. En benhård satsning på uddannelse og faglighed, og et dedikeret arbejde med beskæftigelse har været helt central for resultaterne
Af journalist Martin Hammer
ITC Roskilde blev hyldet for deres gode indsats i arbejdet, da de modtog Socialpædagogernes pris på årets kongres. I begrundelsen sagde forbundsnæstformand hos Socialpædagogerne Marie Sonne blandt andet. Modtageren er en arbejdsplads, der gør det muligt for borgere med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse, at blive en del af lokalsamfundet, og på den måde delagtiggøre lokalsamfundet i deres liv.”
Det sker blandt andet gennem forskellige beskæftigelsestilbud, hvor borgerne har mulighed for at udføre meningsfuldt arbejde indenfor både service, håndværk og andre kreative fag.
Meningsfuldt bidrag til lokalsamfundet
ITC Roskilde faciliterer, at borgerne kan udføre arbejde i private virksomheder som eksempelvis i supermarkeder eller på tankstationer. De virksomheder ser det som en stor gevinst at ansætte medarbejdere på særlige vilkår og anerkender i høj grad det arbejde der udføres.
”De borgere som arbejder på særlige vilkår har brug for at dele deres oplevelser med andre i lignende situationer. Derfor har ITC Roskilde organiseret et forum for erfaringsudveksling. De mødes en gang om måneden til spisning, hygge og en snak om, hvordan det går,” fortalte Marie Sonne.
Aktiviteter der giver værdi
”ITC Roskilde tilbyder også en række samvær- og aktivitetstilbud, der støtter borgere i at skabe en meningsfuld hverdag som køkkenhjælper, bibliotekarmedhjælper, ejendomsserviceassistent, som skovhjælpere i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, og ikke mindst som rockstjerner i bandet Candyfloss, der spiller til festivaler, private fester, byfester, revyfester, til 1. maj og på plejehjem,” sagde Marie Sonne videre. Både gennem beskæftigelsestilbud og aktivitetstilbud har ITC Roskilde sørget for at synliggøre indsatsen.
”De har gjort det socialpædagogiske arbejde og borgernes bidrag synlig for lokalsamfundet. Og ikke mindst skabt en ramme for, at en stor gruppe borgere med funktionsnedsættelse har fundet mening og glæde ved at arbejde og løse opgaver i samspil med det omgivende samfund, ” sagde hun til afslutningsvis.
Det er, ifølge Marie Sonne, en central ting for den socialpædagogiske faglighed, når ITC Roskilde etablerer rammer, så mennesker kan flytte deres liv i en positiv retning.
Faglig satsning dur
I sin takketale fortalte tillidsrepræsentant og socialpædagog, Katja Lundberg Topp, om ti års målrettet arbejde med en faglig og uddannelsesmæssig satsning. Dengang ønskede arbejdspladsen at ændre den pædagogiske linje til en neuropædagogisk tilgang. Det lykkedes at få samtlige 60-70 medarbejdere igennem det neuropædagogiske grundforløb på en periode på et til halvandet år, så alle fik det samme udgangspunkt.
”Bagefter blev det prioriteret at sende en til to medarbejdere på den etårige uddannelse i neuropædagogik, og det holder os fagligt i gang, og vi har fået nogle medarbejdere, der er mentorer ude på vores afdelinger – ja, det dur,” sagde Katja Lundberg Topp, som forklaring på de gode resultater.
Målrettet arbejde mod beskæftigelse
ITC Roskilde har ansat Annette Reinwald Moltrup som jobstøtte konsulent. Hendes opgave er at få borgerne fra beskyttet beskæftigelse til beskæftigelse på særlige vilkår.
”ITC Roskilde samarbejder med forskellige virksomheder. Borgere i beskyttet beskæftigelse og på dagcentret tager ud til virksomhederne, og løser forskellige opgaver,” fortalte hun.
Jobstøtte konsulentens primære opgave er, at tage sig af borgere, som får pension og er i arbejdet på særlige vilkår. Det indbefatter alt fra at finde arbejde, til at være med ved ansættelsen, og til efterfølgende løbende opfølgning og samtaler med borgere og personalet om, hvorvidt ansættelsen forløber tilfredsstillende.
”Så har vi, hvad vi kalder eksterngruppen, som mødes hver måned for at være sammen med andre borgere i arbejde, så de har et netværk, hvor de kan dele deres erfaringer, sagde Annette Reinwald Moltrup og fortsatte.
”Ideen på ITC Roskilde er også, at man kan starte i et aktivitetstilbud, så vi kan arbejde målrettet på at finde et job på det ordinære arbejdsmarked,” sagde Annette Reinwald Moltrup.
Katja Lundberg Topp afsluttede med at takke for prisen og den kæmpe anerkendelse af deres arbejde den betyder.
”Det bliver rart at komme hjem og kunne fortælle kollegaerne om prisen og ”blære” sig lidt med det,” sagde hun.