Forbundet lytter
Forbundsformand Benny Andersen lagde øre til. Socialpædagogerne havde inviteret 100 menige medlemmer til temadag under forbundets kongres for at blive klogere på, hvordan forbundet kan blive mere attraktivt for medlemmerne
Af journalist Martin Hammer
Socialpædagogerne skal også i fremtiden være et stærkt og attraktivt fagforbund, der kan rekruttere og fastholde medlemmer og udgøre et relevant og attraktivt fagligt fællesskab lige fra studietiden og til arbejdslivets afslutning. Derfor vedtog Socialpædagogerne på kongressen den 15. november et medlemsprojekt med titlen Vi er Socialpædagogerne. Projektet skal undersøge, hvad der skaber værdi for medlemmerne, samt udvikle og afprøve nye ideer, der kan øge værdi, engagement og involvering.
Medlemsfremgang stagneret
”Verden forandrer sig, medlemmerne forandrer sig, og vi skal udvikle os i takt med det som organisation, så vi stadig kan være en stærk og attraktiv fagforening,” sagde næstformand i Socialpædagogerne, Verne Pedersen, da hun præsenterede projektet. Det kræver forandring, hvis Socialpædagogerne fortsat skal være lige så stærk som i dag. Ligesom mange andre fagforbund oplever Socialpædagogerne et vigende medlemstal. Frem til 2016 meldte stadig flere sig ind, men siden 2016 er medlemsfremgang vendt til en lille tilbagegang to år i træk, således, at der i dag er 200 færre medlemmer end i 2016 ifølge socialpædagogernes egne tal. Endvidere overvejer 11 procent at melde sig ud og siden 2015 er der sket en mindre tilbagegang for medlemmernes overordnede tilfredshed og loyalitet, konkluderes det i Forbundets medlemsundersøgelse fra 2017.
Lytte til socialpædagoger langt fra forbundskontoret
Vi er Socialpædagogerne sættes i søen for, at forbundet fortsat vil være attraktivt og i fremtiden fortsat kan rekruttere og fastholde medlemmer. ”Men hvem er vi, kan man spørge,” sagde Verne Pedersen. ”Socialpædagogerne er ikke bare dem på kredskontoret eller dem i bestyrelserne, men det er alle os 39.000 medlemmer. Det er det fællesskab, der udgør vores styrke og vores eksistensberettigelse. Vi skal lytte til jer og ikke bare til dem, som i forvejen bruger fagforeningen aktivt.” Det var baggrunden for, at forbundet havde inviteret 100 menige medlemmer på kongressens andendag.
Ideudvikling i samarbejde
De 100 inviterede medlemmer spiste frokost på kongressens temadag onsdag den 14. november sammen med de cirka 200 delegerede i 46 mindre grupper på tværs af kredse. Efter at have hilst på hinanden over frokosten, blev de kastet ud i forskelligt gruppearbejde, der på forskellige måder gik på at ideudvikle organisationen til et styrket og endnu mere attraktivt fællesskab.
Attraktivt forbund for alle
I en workshop skulle deltagerne skiftes til at stille hinanden spørgsmål, der alle drejede om, hvordan forbundet kunne komme tættere på det enkelte medlem. Både i forhold til at vide, hvad der rør sig i den enkeltes arbejdsliv, men også, hvordan forbundet kunne blive bedre til at lytte på ønsker og holdninger. I en anden workshop Kender du typen skulle deltagerne forholde sig til fire meget forskellige fiktive personer – rutinerede Helle, Unge Maria, skeptiske Lars og engagerede Line og diskutere, hvad der kunne fange de fire personer, og hvordan Socialpædagogerne kunne blive mere relevant for hver enkelt.
Hit med ideen
En tredje workshop gik ud på at udvikle ideer til, hvordan Forbundet kan øge engagementet hos medlemmerne. Alene og i grupper skulle deltagerne ideudvikle. Og ideerne vidnede om stor fantasi og opfindsomhed. ”Byt job for en dag, så man åbner muligheder for andre dele af faget, Uddannelse fra pædagog til pædagog, Socialvæg for socialpædagoger, livestream eller webinarer til uddannelse, podcast, fora med inspiration for Mads og monopolet fra radioens P3 program, hvor der diskuteres med dilemmaer, Fagpral til at brande faget,” var blot nogle få af budene fra medlemmerne.
Tager ideerne med sig
Formand for socialpædagogerne Benny Andersen afrundede temadagen med at love, at der vil blive arbejdet videre med ideerne. ”Det har været en fuldstændig forrygende eftermiddag. Hvis nogle påstår at fagforeningsarbejde er kedeligt, så skulle de bare have været her i dag. Vi har fået fantastisk mange ideer. Der har været gnist i øjnene og sprudlet med engagement. Vi har været næsten 300, der har været innovative og tænkt den ene gode ide oven i den anden gode ide. Det har givet os et skud af energi at høre jer 100 inviterede medlemmer, der er kommet på besøg,” sagde Benny Andersen.
Det videre forløb
På kongressens tredjedag blev medlemsprojektet enstemmigt vedtaget af de delegerede, og løber således foreløbig to år frem til næste kongres. Hovedbestyrelsen vil tage stilling, hvordan de mange ideer kan konkretiseres og hvordan, der kan arbejdes videre med medlemsprojektet ”Vi er Socialpædagogerne” Chefkonsulent Uffe Rabe Krag er optimistisk med, at flere ideer vil blive afprøvet. ”Jeg oplever en stor åbenhed overfor at prøve nyt. Det er besluttet at eksperimentere med forskellige ideer for at finde ud af, hvad der virker. Der vil blive lavet undersøgelser og pilotprojekter,” siger han. Sandsynligvis vil Forbundet og kredsene allerede i starten af næste år blive enige om, at lave lokale forsøg og undersøgelser, er hans vurdering. ”Under alle omstændigheder skaber vi en videndelingskultur i organisationen, og det i sig selv vil være med til at højne ledelsesniveauet og højne kvaliteten,” siger han.