Familieplejernes Dag
Familieplejernes Dag – nye ansigter i styregruppen og ris og ros fra Jens Arentzen
I gør en fantastisk indsats. Tænk bare på alt, hvad alt det dysfunktionelle lort koster samfundet, når forældrene ikke magter børnene, sagde Jens Arentzen til familieplejerne
To nye medlemmer til styregruppen og en hyldest fra skuespiller Jens Arentzen var hvad deltagerne fik til Familieplejernes Dag.
Af journalist Martin Hammer “Vær venlig lige at ære jer selv,” Sådan lagde skuespiller
‘Jens Arentzen ud overfor de 30 fremmødte familieplejere, da Familieplejernes Dag løb af staben på kredskontorets mødelokale i Ringsted.
“Det rører mig meget at se jer. For jeg ved med mit eget lille liv, hvor meget følelsen af at have jer i ryggen betyder for et barn – dermed føder I et nyt menneske.”
Skuespiller Jens Arentzen er selv vokset op i en dysfunktionel familie med en psykisk syg mor og en følelsesforkvaklet far, der ikke anede, hvad han skulle stille op.
Skæve børn Jens Arentzen lærte at navigere rundt i evig angst mellem katastrofer og morens selvmordsforsøg. Og han klovnede og spillede barn i forsøget på at holde sammen på familien. Han udviklede sig til sådan et radarbarn, der allerede ved havelågen kunne mærke om moren lå livløs et eller andet sted i huset. I to timer fortalte Jens Arentzen med udgangspunkt i sig selv, medrivende om svigtede, skæve børn, om deres reaktioner og forsvarsmekanismer og om, hvor meget en plejeforældre med brede skuldre i ryggen kan betyde.
Tale jeres sag “Ingen af os, som har brug for jer har ikke oplevet rædsel,” sagde Jens Arentzen videre. “Vi tør ikke åbne op og vise tillid – for det er blevet misbrugt. For os er det meget svært og gennemgribende at sige tak. Det må være mærkeligt for jer, at have et arbejde, hvor man kun kan gisne om, at man har stor betydning.”
Men Jens Arentzen kom også med andet end ros. “Til sidst vil jeg også skælde jer ud. For man hører ikke meget om jer og det kæmpe arbejde I gør. Jeres brede skuldre er noget af det fineste ved dette samfund. I skal skaffe jer en platform. Jeg vil gerne være med til at tale jeres sag,”
Styregruppens arbejde Formand for Styregruppen for familieplejerne, Gitte Nielsen, gav en beretning om det forløbne år, hvor ikke mindst bogen “Svigtet ingen vil se” har betydet meget for debatten. Hun fortalte også om den kommende tid, hvor der arbejdes på at få familieplejere omfattet af magtanvendelsescirkulæret, hvilket hun ser som et vigtigt skridt for anerkendelsen af arbejdet. Regeringen har med tidligere Social- og integrationsminister Karen Hækkerup varslet en ny tilsynsreform, der skal træde i kræft ved årsskiftet, men det er endnu usikkert, hvad den vil indeholde. Igen til næste år kommer SL Midtsjælland igen på hjemmebesøg i uge 4 og 5 og fortæller om, hvad forbundet kan gøre for familieplejerne – for eksempel omkring kontraktforhandlere.
Deltagerne havde en snak om ideer til temadage og forslagene var mange. Hold øje med hjemmesiden om temadage, cafemøder og andre arrangementer.
Nye i styregruppen Gitte Nielsen opfordrede til, at flere meldte sig til styregruppen og det blev til to nye – Else Rasmussen og Susanne Nielsen – begge kommer fra Kalundborg og som kender hinanden.
“Det er Elses skyld, jeg blev plejeforældre,” fortalte Susanne Nielsen om veninden. Susanne Nielsen meldte sig til styregruppen for at få et fagligt udbytte og kunne have fingeren på pulsen.
“Vi går meget hjemme, så det er godt at komme lidt hjemmefra og få nogle input,” sagde hun. Else Rasmussen har være plejeforældre i 27 år og har haft 39 børn, foruden sit eget. “Det er et fedt job at ære plejeforældre som jeg tænkte lige var Susanne, så det foreslog jeg hende,” fortalte Else Rasmussen. Susanne Nielsen har nu været plejeforældre i 14 år.Den nye styregruppe for plejeforældrene består nu af syv. Fra venstre ses Anneli Dakhini, Birgit Johansen, Gitte Jensen, Mia Gregersen, Else Rasmussen og Susanne Nielsen. Lene Britt Andersen var forhindret i at deltage i Familieplejernes Dag og er derfor ikke med på billedet