Alle har ressourcer
Af journalist Martin Hammer.
Detaljerne skal på plads og opgaverne koordineres.
”Vi skal have nogle af de samme lege som sidst, og som de kan huske – blindeleg syntes de var sjovt,” siger Line Jørgensen. Lege, øvelser og pauser aftales, og Line Jørgensen og Katja Pedersen fordeler, hvem der skal stå for styringen af hvilke aktiviteter.
Børnene kunne huske instruktørerne
Børnene fra Børnehuset Fristedet i Ringsted har i foråret haft et forløb med fire idrætssessioner, og skal have seks gange mere i efteråret. Dagen i dag er efterårets anden session.
Katja Pedersen syntes, at det var hårdt og trist at tage afsked med børnene sidste gang før sommerferien. Da eftersommerens første session oprandt, var hun meget spændt.
”Jeg var bange for, at børnene ikke kunne huske os,” fortæller hun.
Men det kunne de. Hendes bekymring var ubegrundet for børnene kom over og omfavnede hende.
”Jeg er sådan en, man kan huske,” siger hun stolt og griner.
Har udviklet kompetencer under Café Ingeborg
Line Jørgensen og Katja Pedersen er to ud af tredive med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne som Café Ingeborg i samarbejde med støtte- og aktivitetscentret i Ringsted gennem Idrætsprojektet har uddannet som idrætsinstruktører. De er begge ansatte som servicemedarbejdere på særlige vilkår i Café Ingeborg, hvor de arbejder i køkkenet eller med at rydde af på bordene. Når de ikke lige instruerer i idræt. Arbejdsopgaverne hos Café Ingeborg er altid rettet mod at styrke og udvikle medarbejdernes kompetencer. Vejen til at blive idrætsinstruktører har været lang og begge har udviklet sig meget undervejs.
”Jeg var nok mere indelukket før i tiden. Man lærer hele tiden nye ting fra Café Ingeborg. Her kan man komme videre, fordi der er så mange muligheder,” siger Line Jørgensen og tilføjer, at det ville være kedeligt bare at skulle være derhjemme og trille tommelfingre. Det samme mener Katja Pedersen og fortsætter.
”På Café Ingeborg har jeg fået mod på at lave forskellige aktiviteter. Jeg havde det ikke så godt med mange mennesker på et lille sted. Tidligere var jeg genert,” siger hun.
Uddannet under idrætsprojektet
Line Jørgensen blev uddannet på det første hold under Idrætsprojektet. Det var i maj 2017.
”Fordi vi var de allerførste, kom der en masse mennesker og vi blev også filmet af TV (TV2 øst, red.), ” fortæller hun og fortsætter.
”Men vi havde forberedt os godt. Så det gjorde kun, at vi gjorde os endnu mere umage.”
I uddannelsen indgår både teori og praksis, og de er blevet undervist i forskellige træningsdiscipliner, såsom dans, leg, street fit, styrketræning og holdspil afhængigt af interesser. Til eksamen skulle de fremvise et træningsprogram og vise, at de kunne instruere en gruppe mennesker i noget idræt.
Katja Pedersen var med på det andet hold fra maj i år. Line Jørgensen fortæller.
”Vi gamle var med til at undervise de nye og vi var sammen til eksamen, så vi kunne hjælpe dem med at huske, ved at hviske dem noget i øret.”
Men det krævede noget overvindelse for Katja Pedersen at gå til eksamen.
”Jeg ville ikke gå op til eksamen. Men så kom Line og sagde, at jeg skulle, og hun tog mig med,” siger Katja Pedersen. I dag har hun ingen problemer med at stå foran en stor forsamling og instruere.
Tyren og det røde hav
Børnene kommer ind med et par pædagoger fra Børnehuset Fristedet og de er tydeligvis glade for at gense Katja Pedersen og Line Jørgensen. De råber Hej, og har tydeligvis ikke glemt dem.
Katja Pedersen byder velkommen og fortæller om dagens program. Hun instruerer børnene i den første aktivitetsleg. Alle stilles op i en cirkel med et tov i hænderne.
”Vi skal lege tyren og det røde hav,” siger hun og bevæger sig ind i cirklen.
”Skal jeg fortælle, hvordan man gør? Hvis jeg er tyr…, ” siger hun og tager fingrene op i panden som horn.
”Og hvis jeg når at røre dig på hænderne, så skal du være inde og jeg skal ud,” siger hun og nærmer sig børnene i kredsen, som hviner, slipper tovet og løber væk.
Et af børnene bliver valgt som tyr og legen går i gang.
”Stop, stop. Nu gør vi lige ringen lidt mindre,” siger Katja, da et barn længe uden held har forsøgt at komme ud.
Underviser på pædagogstuderende på professionshøjskolerne
De tredive instruktører fra idrætsprojektet har haft flere forskellige opgaver. Katja Pedersen og Line Jørgensen underviste på sundhedsdagen i Ringsted Kommune, som var et åbent event og virkede som sundhedskonsulenter for børn og voksne. Det var lidt udfordrende.
”Vi skulle stå på en scene foran en masse mennesker, og få dem til at lave morgengymnastik,” fortæller Line Jørgensen. Det var især unge fra udskolingen, der deltog, og de ældre skal, ifølge Line Jørgensen, have et sværere program. Instruktørerne har også stået for morgengymnastik på bosteder i kommunen, og de har instrueret pædagogstuderende og har dermed vist de studerende som ressourcestærke mennesker.
Men det var udfordrende at undervise de studerende.
”De voksne på pædagoguddannelsen spurgte til vores baggrund, men det var også lidt svært, fordi de ikke hørte efter. Det var svært at blive færdige med programmet. Vi måtte bruge en fløjte, når de skulle høre efter. Det er ikke nødvendigt med børnene,” fortæller Line Jørgensen.
På udkig efter nye opgaver
Der er dog ikke helt opgaver nok for alle tredive instruktører, så socialpædagogerne på Café Ingeborg og instruktørerne leder hele tiden efter nye opgaver. Socialpædagog René Ringsted Weise håber, at ideen med at instruere børn i bevægelse kan brede sig til flere af kommunens institutioner, og måske også til skolerne. Instruktørerne kræver forskellig grad af støtte, især til planlægningen.
”Nogle kan nærmest køre det helt selv, mens andre skal have mere pædagogisk støtte,” fortæller René Ringsted Weise.
”Det betyder især meget, hvor godt de magter sproget. Så arbejdet foregår på flere niveauer.”
De bliver også bedre efterhånden, som de får træning og erfaring, og bedre til at huske instruktionerne.
”Derfor er der et behov for at finde flere og nye opgaver,” siger René Ringsted Weise og nævner håndbold og LykkeLiga som en mulighed.
LykkeLiga er et nationalt håndboldfællesskab for børn med udviklingshandicaps og deres familier skabt af den tidligere elitehåndboldspiller Rikke Nielsen efter, hun selv havde fået et barn med Downs syndrom.
René Ringsted Weise ønsker at efteruddanne nogle af instruktørerne i håndbold.
Det er helen tide nødvendigt at finde nye opgaver.
På den måde kan instruktørerne fortsat bidrage med deres kompetencer i, hvad René Ringsted Weise kalder en omvendt inklusion, fremfor, at der bare bliver set på deres svagheder.
Fakta
Café Ingeborg i Ringsted er en alternativ arbejdsplads for mennesker med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. På Café Ingeborg ser man på den enkelte persons kompetencer, fremfor svagheder og støtter individet i, at disse kompetencer kommer i spil. Foruden engagementet i Idrætsprojektet har Café Ingeborg et køkken, der laver mad til kommunens pensionister, og et gartneri. Hvert år arrangerer cafeen en julefrokost for pensionister, samt nytårstaffel, høstfest, sommerfest, påskefrokost og andre arrangementer for op mod 125 deltagere.
Café Ingeborg har 60 ansatte, hvoraf 32 er på særlige vilkår efter §103, andre er på fleksjob og cirka 20 er på ordinær ansættelse.
Idrætsprojektet modtog Torben Jensen-prisen 2018 for deres ordentlige arbejde under Socialpædagogerne Midtsjællands generalforsamling i september. Foruden René Ringsted Weise arbejder socialpædagogerne Michael Pihl Christensen, Jesper Pedersen og Bente Baggesen i idrætsprojektet med instruktørerne.