tirsdag den 16.02.2010
Af: Martin Hammer
Den liggende sygetransport i Region Hovedstaden er meget langt fra målet.
Stærkt sygdomsplagede patienter må vente helt op til syv timer på hjælp fra Region Hovedstadens ambulancer. Det er de såkaldte liggende sygetransporter, som er milevidt fra at leve op til regionens målsætning om hjælp inden for 90 minutter.
Siden Region Hovedstadens nye ambulancestruktur trådte i kraft 1. september, har regionen undladt at fremvise tal over ventetiderne.
Det har fået personalet på Rigshospitalets dialyseafsnit til på eget initiativ at skrive ventetiderne ned. Opgørelsen viser, at Regionen har alvorlige problemer med at leve op til målsætningen.
Patienter gidsler
”Patienterne bliver holdt som gidsler af Region Hovedstaden. Tidligere har regionen afvist de lange ventetider på sygetransporterne ved at sige: Hvor er beviserne? Den dokumentation har vi,” siger sygehjælper på dialyseafsnittet Karin Runager til BT.
De lange ventetider kommer ikke bag på Peter Ørnbo, der er formand for den faglige klub for brand- og ambulancefolk i København.
”Vi har fra første dag haft så travlt med de akutte 112 kørsler, at det er gået ud over den liggende patientkørsel. Der er simpelthen for få ambulancer,” siger han til foa.dk.
”Vi har flere gange påpeget de lange ventetider for den liggende patientkørsel, men der er enten ikke politisk lyst eller penge til at løse problemet,” siger han.
Regionen erkender
Rigshospitalets statistik afslører, at patienter dagligt venter i timevis på hjælp. Region Hovedstaden erkender problemet.
”Det er meget beklageligt, at disse patienter har oplevet så lang ventetid. Det er selvfølgelig ikke i orden at vente syv timer på en sygetransport, når vi har det mål, at sygetransporten skal være påbegyndt inden for 90 minutter, fra opkaldet er modtaget,” siger akutchef i Region Hovedstaden, Freddy Lippert.
Han siger, at noget af forklaringen er problemer med samspillet mellem forskellige it-systemer, som giver usikre tidsangivelser for den generelle ventetid på sygetransporter.
Senest redigeret den 16.02.2010 af Jørgen Wedel